31:14

January 18, 2010

Luqman: 14. Dan Kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada dua orang ibu- bapanya; ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah- tambah, dan menyusukannya dalam dua tahun. Bersyukurlah kepadaKu dan kepada dua orang ibu bapamu, hanya kepada-Kulah kembalimu.

berikanlah daku kekuatan ya Allah..
terasa sgt semput dan sgt penat yg teramat…

7weeks to go..

mengenangkan kisah2 org bersalin dan akan menempuhinya seniri x lama lg, sgt2 menginsafkan jiwa..huhuhu..

r.i.n.d.u.

December 27, 2009

Ya Allah,
Andai semua itu tak layak bagi kami,
maka cukupkanlah permohonan kami dengan Redha-MU,
Jadikanlah kami sebagai suami isteri yang saling mencintai,
melengkapi dan menjaga kehormatan di kala dekat dan jauh,
saling menghibur di kala duka, saling mengingati di kala bahagia,
saling mendoakan dalam kebaikan dan ketaqwaan,
saling menyempurnakan dalam hal ibadat..
Sempurnakanlah kebahagiaan kami dengan menjadikan pernikahan ini sebagai ibadah kepada-MU
dan
bukti pengikutan dan cinta kami kepada Sunnah Rasul-MU..

Ya Allah,
Sesungguhnya hati kami ini bersatu dengan kasih sayangMu,
bertemu di atas ketaatan kepadaMu,
bersatu di jalan dakwah-Mu dan berjanji menegakkan Agama-Mu…
Maha Suci Engkau, perteguhkanlah tali ikatan antara kami ini,
limpahkanlah kasih sayang di dalam hati kami ini…
Engkau tunjukkanlah kami jalan hidayah-Mu,
sesungguhnya pada-Mu kami berserah dan tempat kami memohon pertolongan ..
~ Amin Ya Rabbal ‘Aalamin ~

‘usri yusraa..

December 26, 2009

jazakillah to ukhti N td..lama da rasa x sembang heart to heart, eyes to eyes dgn dia…rasa bersmngt sket arini..sbb ptg td mcm ada bom jatuh meletop dlm hati..huhu…

mg stiap ujian yg Allah uji diri ini makin mematangkan diri dan menguatkan jiwa..percayalah, setiap ujian, Allah beri pd yg mampu menghadapi..dan setiap susah, pasti ada kesenangan….

mg semuanya sbhgn dari cara Allah nk menghapus dosa2 ku terdahulu…

ameen…

bicara akhawat..

November 25, 2009

blk keje smlm ttbe terhujan..by the time tulis entry ni pun da berkaca2 mata..huhu..itulah gamaknya indah berukhuwah fillah..huhu

saya rindu sama sahabat saya itu..alhamdulillah, Allah dah mengikat dia dgn satu ikatan yg sah dan sgt kukuh baru2 ni..moga ukhtie dan zauj disirami dgn sakeenah, mawaddah dan mahabbah dariNYA…

ukhtie ni byk significances dlm diri saya sejak kenal dia almost 8years ago..

huhu..hujannn..nnti la smbung blk..huhu..

 

uhibbukifillah !

si comel =)

November 14, 2009

geli hati pulak bila tringt kesah hari selase lepas.. =)

alhamdulillah da masuk 2nd trimester dgn jayanya..in fact now, almost 6mths carrying this little baby ;)
ummi dan lil K a.k.a little khalifah sehat sokmo..gynae ckp, everything is fine..

alkesahnye, last tuesday, seperti biasa ke monthly checkup..
gynae n me sgt la excited nk intai2 lil K girl ke boy..

hehe..

bila scan2, mula2 lil K gamit2 tgn dia ..sort of mcm melambai2 ke arah kami..
bila gynae close up ke genital part, tgn kiri dia terus ke kepala..
then bila close up lg, tgn kanan dia pulak tutup kepala..hehe
bile try zoom from kepala pulak, lil K terus tunduk2..

sweettt nyer! aish..pemalu nyer anak ummi nih…hihi

tp sudahnya brni, x dpt jgk intai lil K ni boy ke girl..sbb tali pusat dia melingkar2 kat tgh2 tu..gynae pun gewam2 jgk sbb tgk keletah dia yg tunduk2 kepala..mcm malu2 tersipu2..hihi

xpela lil K, ummi ngn baba sabar menunggu kamu ;)

mg Allah beri sy dan zauj kekuatan utk mendidik si comel2 nanti ;) ameen

berita perginya seorang mujahidah ukhtie kita di kelantan begitu terkesan di hati ini..walaupun xpernah kenal, tp inilah ukhuwah yg indah..faham atas dasar yg sama, dpt terasa kesannya..hari itu dpt fwrd emel dari naqibah..mengalir air mata…ukhti sgt muda lagi (just tiga tahun tua dari sy)..mmg kematian ni urusan Allah, tak kira bila, siapa, umur berapa..alhamdulillah ukhtie pergi bertemu Allah ketika masih di jalan ini..kita nanti bagaimana? mg Allah tetapkan hati kita sentiasa tsabat juga hingga bertemuNYA kelak!

http://ismakelantan.blogspot.com/2009/10/kembalinya-seorang-mujahidah.html

bagi sesiapa yang ingin menyumbangkan sumbangan, boleh berbuat demikian sesegera mungkin..
 

ISMA Pusat: Maybank 562218201823. Sila maklumkan setiap masukan melalui sms kepada Ustaz Wan Hisyam Wan Embong 013-3334746 dan nyatakan jumlahnya.

anak ukhtie yg bongsu (masih menyusu badan, umur 8bln..) di saat ini memanggil ‘ummi…ummi..ummi..” tanpa memahami apa yg terjadi..huhu..

moga Allah mengampunkan segala dosa2 ukhtie dan menerima amal2 ukhtie dan menempatkan ukhtie di tempat yg selayaknya di akhirat sana..

eid mubarak!

September 26, 2009

sedar x sedar, dah masuk 7 syawal arini..ramadhan sudah seminggu berlalu pergi..moga semua amalan2 kita diterima Allah dan diberkati..

tringat antara malam2 terakhir..sy dan zauj berusaha pergi ke uia utk iktikaf..pergh! sgt meriah dan seronok..alhamdulillah Allah masih beri peluang pd kami utk merasai mlm2 terakhir di sana..serba salah jgk mulenya..duduk dgn femly, nk klua masuk sesuka hati, saiko jgk..mlm2 terakhir haritu, parents baru blk dari umrah..lg lah..inikan nk gi tido masjid,dah ler time weekdays..weekend boleh thn lagi..hoho..at last, kami ambil malam2 ganjil pergi berkampung di ‘mekah’..hehe..(buat lawak kat abah..xdapek gi mekah wat umrah, gi iktifkaf jumpe mek arab pun jadilah..)

tok2 arab berduyun2 pergi berkampung..bwk semua anak2…mungkin stgh2 org kita rasa takut nk bwk anak2 gi masjid, takut diganggu..tp bila tgk culture org arab, dorg mcm sronok nk beribadah, eventho anak2 kecik keliling pinggang..terpalit satu perasaan di hati sy, nanti aku da ada anak2 kecik keliling, kne jgk gagahkan diri buat mcm mek arab nih…taleh nk manja2kan diri..kdg mungkin kita seniri rasa mcm susahkan org keliling, ye la, dgn anak2 menangis, meraung, berlari sane sini..tp kne buangkan prasaan gitu..x semua org x leh terima…mmg x dinafikan jg stgh2 masyarakat kita rasa rimas dgn budak2 kat masjid..bila pk2 mcm tu, sampai bila x habis…we have to start to break the norm! i like it..masa first nite iktikaf tu, cerita kat zauj suasana kat ruang solat muslimat kat uia tu….nanti anak2 kita, angkut centu gak eh..hehe..kata zauj,bereh mem!

tahun ni, beraya di rumah femly baru di dungun..hehe..pagi nk blk kampung tu, syahdu syahdan salam2 ngn abah,mak n adik2..hehe..taleh nk sedey pun..sbb dlm hati rasa seronok nk blk dungun..hihi..sokmo gitu..nk blk dungun, sure excited..

pagi raya, sy dan zauj soksek sesama seniri..rindu kami nk beraya di australia..zauj duk cerita2 raya di perth..apa kurangnya di adelaide..sgt best..! raya kat mesia, x abes2 full dgn hiburan..huhu..

mlm raya kami smpai di dungun nk dkt kul 10pm..sgt meriah bunyi suara anak2 sedara…famly bangi x blk tenganu tahun ni..seperti dijangkakan, kampung sebelah abah kesunyian menanti kepulangan org bangi yg x blk this year..tokwan da nanges2…xpela tokwan, cucu& menantu cucu blk dinung ;)

bila ikut mak mertua gi beraya umah sedara mara dungun, rasa glemer kejap..hehe..
“sape ye ni..?
“org puang jang..” hihi..

seperti yang ramai tahu, hari raya eidul fitri ni, hari kemenangan buat kita..hari kembali kepada fitrah..disunatkan ziarah menziarahi, sedeqah, maaf memaafi..moga kita istiqamah dgn amalan2 yg kita duk pulun2 buat time ramadhan lepas..

akhir kata,eid mubarak buat semua..kullu ‘am wa antum bikhair..
salam lebaran, maaf zahir batin..
-hafizan & aizat-

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.